15th & Pearl Street Parking / Mixed Use Facility

Boulder

Colorado

15th & Pearl Street Parking / Mixed Use Facility

Quick Facts

Owner 

City of Boulder

Architect 

Stantec

Size (SF)

735,000

Contract

$11.6 M

Type of Construction 

Ground Up

Partner, Plan, Build Better.

This new parking structure transforms a 20-year old surface parking lot into an eight-story parking, retail and office building. The structure has retail space and commercial offices with parking 2 stories underground and 6 stories above. It is "wrapped" with retail at the street level on all three sidewalk sides and has office space above. In this way, the parking structure itself was almost completely hidden from pedestrians.

The building mass completely encompasses the site measuring 300 feet from lot line to lot line, the largest footprint and mass of any building in the downtown district. To minimize the building's impact on the neighborhood, the structure is "broken" into four separate buildings. The post-tensioned concrete garage features highly detailed brickwork on the face of the building, open stair towers and a glass-enclosed elevator.

The 15th and Pearl Street project was the recipient of numerous awards, including:

International Award of Excellence
International Parking Institute

Best Commercial Building
Masonry Construction Magazine

Gold Hard Hat
Colorado Construction Magazine

1/1